Hoe het allemaal begon…

BLOG   •   12 januari, 2019

Ik, anno 2014, net afgestudeerd en aan het genieten van een heerlijke zomervakantie.

AMijn ondernemersverhaal startte ergens in 2004.
Pas afgestudeerd in de opleiding “Grafische bedrijven: digitale vormgeving”,
stapte ik de nog onbekende wereld in als graficus.
Als vanaf mijn studies nam ik hier en daar een grafisch projectje op voor vrienden en familie, want dit is tenslotte wat ik het liefste deed.
Op mijn eindwerk/afstudeerportfolio stonden de wijze woorden:

“Graphic Design is not art,
it’s a lifestyle”

Mijn eerste job bij “Meubles Toff” nam ik met volle moed aan. Ontwerp van reclamefolders voor de meubelzaken van dit bedrijf, advertenties, baanaffiches,…
Na een ruime 6 maanden was ik hier gauw uitgeblust…en ging ik op zoek naar een nieuw uitdaging.
Heel snel vond ik een job bij “Great Lenghts Belgium” als inhouse corporate designer. Mode en grafisch ontwerp combineren, dit leek echt wel iets voor mij.
Ik was toen ook al bezig met juweelontwerp (op eigen houtje), dus de sector van pracht en praal sprak me enorm aan: ontwerp voor kapperszaken, fotoshoots met Ann Van Elsen & Kelly Pfaff, defilés met Tania Dexters en ander bekende Vlamingen,…dit zou tot niet snel vervelen?
En toch…na anderhalf jaar hield ik het voor bekeken en wou ik wat verder gaan op grafisch vlak.
8 Jaar lang werkte ik voor Miller Graphics in Roeselare (ondertussen een Europese grafische groep) waar ik instond voor branding, packaging design, reclamecampagnes, webdesign en ontwikkeling (want had tenslotte ook diploma Master Drupal & webdesign behaald), illustratiewerk (met af en toe een geboortekaartje of huwelijksuitnodiging).
Na mijn uren maakte ik uitdagende creaties voor startups (logo/branding/etc), geboortekaartjes en huwelijksuitnodigingen voor vrienden en familie,…ontwerpen waar mijn hart echt ligt.
En volgde ik ondertussen de opleiding “EDELSMEDEN”, op advies van mijn man die zelf (messen)smid is.

geboortekaartje Mon Letterpress
Een paar weken voor mijn uitgerekende bevallingsdatum samen met drukker onze geboortekaartjes van Mon aan het drukken (hoogzwanger, dus).

In 2013 werd ik voor het eerst mama, van een flinke zoon Mon. Dit zette mijn wereld helemaal ondersteboven. Want was is er mooier dan de geboorte van zo’n klein lieverdje.
Ik wilde al mijn tijd met hem doorbrengen, al dan niet met een leuke job als graficus. Maar hoe kan ik dit waarmaken?
Ik deed tenslotte mijn werk als graficus heel graag, had fijne collega, werkzekerheid, een mooie verloning, betaalde vakantiedagen,…en thuis kwam er ook al een pakje grafische uitdagingen en juweelcreaties op te stapelen.
Na vijf maanden samen door te brengen met mijn kleintje, besloot ik mijn dagen anders in te vullen. Ik nam mijn ouderschapsrust op en kon zo mijn tijd na de werkuren spenderen aan mijn zoontje en aan mijn eigen ontwerpen.
Een combinatie die na tijd zwaar bleek. Op het werk werd het ontwerpwerk minder, kreeg ik eerde technisch uitvoerbare projecten…je hoort me al komen…mij hoofd ging weer aan het tollen.
Samen met mijn werkgever besproken we samen de mogelijkheid om als zelfstandige verder te gaan zodat ik ook andere klanten kon gaan dienen. Zo hoefde ik mijn werkgever niet in de steek te laten en had ik meteen werkzekerheid.
Hij wenste me alle succes toe met deze nieuwe uitdaging en liet me weten dat ik een wijze beslissing genomen had om voor mezelf te gaan werken.

En dat was het inderdaad! De beste beslissing ooit. Ondertussen ben ik ruim 4 jaar fulltime zelfstandig bezig met de zaken die ik het liefste doe: grafisch ontwerp voor klanten, juweelcreaties voor bijzonder momenten en tijd voor mijn gezin.
Ik kan nu, anno 2019, eindelijk zeggen dat alles in de plooi is gevallen. maar dat ging natuurlijk niet zomaar.
Toen ik 2 jaar bezig was als zelfstandig ontwerpen, vond ik niet meteen de balans tussen werk en gezin. Ook niet tussen mijn grafisch werk en mijn edelsmeden. En ik wilde mijn bedrijf laten groeien.
Ik werkte voor bedrijven, ging freelancen voor andere reclamebureaus, maakte ontwerpen voor geboortekaartjes en trouwuitnodigingen, creëerde af en toe een juweel op maat, wou een eigen juweelcollectie en wenskaartencollectie op poten zetten,…de tijd bleef maar tikken, maar ik zat nog niet op het juiste spoor.
Hier en daar ging ik op zoek naar een businesstraject of – coach. Ik vergeleek verschillende pistes, en kwam zo via “Zeker van Haar Zaak” van Lien De Pau terecht op het Travak-verhaal. Dit is een online business-school die je helpt de balans te vinden, zodat je van een leven kan genieten als “freedompreneur”.
Kort gezegd: elke dag je goesting doen en er mooi van kunnen leven.
Dus een mooie job en tijd voor de dingen die er echt toe doen in het leven!

Travak
Samen met Lien De Pau, Sofie Vanveirdegem, Treesje Vanhaeren tijdens een Travak-sessie in Gent.

Tegenwoordig krijg ik vaak ook de vraag van andere ondernemers hoe ik dit gedaan kreeg. Wat het geheim was…of hoe Travak verliep.
Wel, ik kan je dan maar 1 tip geven: tussen 4 & 8 februari 2019 kan je inschrijven voor de online businessschool van Lien De Pau.
Schrijf je snel in via deze link.

PS: Benieuwd naar het vervolg van mijn ondernemersverhaal?
Vul je gegevens in via het contactformulier en ontvang als eerste de melding van een nieuwe post.